Echtscheiding

Scheiden an sich is heftig. Dat kan ik niet mooier voor jullie maken dan het is. Letterlijk alles verandert om je heen. Opeens moet je over zaken nadenken waar je misschien nog nooit over nagedacht hebt. Als mediator kijk ik met jullie stap voor stap wat er nodig is om jullie scheiding in goede banen te leiden, zodat je allebei een goede start kunt maken na de scheiding. Na elk gesprek geef ik jullie huiswerk mee. Dat kan zijn bijvoorbeeld zijn over huisvesting, pensioen, alimentatie of, als jullie kinderen hebben, voortzetting ouderschap. Juist de tijd nemen om over deze zaken goed na te denken, dingen voor jezelf uit te zoeken is zo belangrijk om een echtscheiding op een goede manier te kunnen afronden. Dan kom je, als alles achter de rug is, niet voor verrassingen te staan.

Stappen

Bij een echtscheiding heb je bij mij altijd te maken met drie aspecten die tijdens de gesprekken aan bod komen:

  • Emotioneel aspect: einde partnerschap, voortzetting ouderschap (als je kinderen hebt)
  • Financieel aspect: het splitsen van een huishouden
  • Juridisch aspect: regelen van alimentatie en verevenen van pensioen.

Als jullie eenmaal zo ver zijn om knopen door te hakken, zijn er een aantal facetten die bij elke scheiding nodig zijn om te regelen:

  • Ouderschapsplan is nodig als jullie samen minderjarige kinderen hebben. In dit plan geven jullie aan wie het gezag over jullie kind(eren) heeft, hoe de zorg-en contactregelingen zijn afgesproken, welke financiële afspraken jullie hebben gemaakt omtrent alimentatie en op welke wijze jullie elkaar als ouders informeren inzake jullie kinderen.
  • Echtscheidingsconvenant is een document waarin jullie afspraken die jullie met elkaar maken vastleggen. Bijvoorbeeld over alimentatie, pensioen en de kinderen.

Als het ouderschapsplan en convenant tot volle tevredenheid zijn opgesteld, gaan jullie samen- eenmalig- naar de advocaat. Deze zorgt ervoor dat alle stukken naar de rechtbank worden gestuurd in een zogenaamd verzoekschrift. Een uitspraak van de rechter volgt meestal na ongeveer zes weken. De dag dat de scheiding wordt ingeschreven in het huwelijksregister is de officiële scheidingsdatum.

 

Familieconflict

Niks is zo vervelend als ruzie hebben met iemand uit je familie. Vrienden kun je zelf uitkiezen, maar je familie krijg je cadeau. Wat ik doe als jullie met een conflict bij mij aankloppen, is eerst met alle personen apart een gesprek te voeren. In dat uur kun je alles vertellen wat je op je hart hebt, wat volgens jou het probleem is en wat je middels mediation wil bereiken. Alles wat je in het 1 op 1 gesprek vertelt, is vertrouwelijk. Je beslist zelf wat je uit het 1 op 1 gesprek wel/niet wil inbrengen in de gezamenlijke gesprekken. Tijdens de gezamenlijke gesprekken die ik met jullie voer, is mijn voornaamste taak om duidelijk te krijgen wat er nu tussen jullie daadwerkelijk speelt en wat er nodig is voor jullie om uit die vervelende situatie te kunnen stappen. Daarna beslissen jullie samen of je graag afspraken op papier wil zetten in een zogenaamde vaststellingsovereenkomst of dat bijvoorbeeld een handdruk voldoende is.

 

Burenruzie

Heb je geluidsoverlast, woonoverlast of stankoverlast of spelen er andere zaken waardoor je niet meer prettig kunt wonen op de plek waar je nu woont en wil je graag in gesprek met je buren? VDZ Mediation kijkt samen met jullie wat er nu echt speelt en wat er nodig is om weer fijn naast elkaar te kunnen wonen. Wat ik doe als jullie met een conflict bij mij aankloppen, is eerst met alle personen apart een gesprek te voeren. In dat uur kun je alles vertellen wat je op je hart hebt, wat volgens jou het probleem is en wat je middels mediation wil bereiken. Alles wat je in het 1 op 1 gesprek vertelt, is vertrouwelijk. Je beslist zelf wat je uit het 1 op 1 gesprek wel/niet wil inbrengen in de gezamenlijke gesprekken. Tijdens de gezamenlijke gesprekken die ik met jullie voer, is mij voornaamste taak te achterhalen wat er daadwerkelijk speelt. Als dat duidelijk is, kijken we samen wat er nodig is om weer een goede burenrelatie te creëren.

Contact

+31 6 48417510

Voreneng 34
3452 NL Vleuten

Contact

Wil je in contact komen met VDZ Mediation? Hiernaast staan mijn gegevens.

[wpforms id="4529"]