Werkwijze

Ik wil jullie als mediator allebei bijstaan in deze moeilijke tijd. Transparantie staat bij mij hoog in het vaandel. Alles tijdens onze gesprekken doe ik met een doel. Mocht je met mij in zee willen gaan dan begin ik- afhankelijk van wat de reden is dat je bij mij aanklopt- vaak met een 1 op 1 gesprek met jullie allebei apart. Dat is voor mij om duidelijk te krijgen wat er precies speelt en voor jullie is het fijner om vrijuit te kunnen praten over wat je dwars zit, zonder dat de ander erbij is, en waarom je mijn hulp nodig hebt. Na deze gesprekken gaan we met z’n allen aan de slag. Je geeft zelf aan welke informatie uit het 1-op-1 gesprek je wel en niet tijdens deze gezamenlijke gesprekken wil delen. Je zult merken dat je door zo’n 1 op 1 gesprek daar tijdens latere sessies profijt van hebt en vaak sneller een mediation kunt afronden. Dat scheelt niet alleen tijd maar ook kosten. Daarnaast werk ik bij echtscheidingen vaak met vragenlijsten. Deze vullen jullie allebei afzonderlijk van elkaar thuis in, zodat jullie (financiële) situatie in een oogopslag duidelijk is. Ook dat scheelt tijd en geld. Gaan jullie scheiden en hebben jullie samen kinderen? Dan betrek ik jullie kinderen zoveel mogelijk bij de echtscheiding. Gesprekken voer ik doorgaans bij jullie thuis in je eigen omgeving of bij mij thuis op kantoor of op een andere neutrale plek.

1 op 1 gesprek

Of je nu gaat scheiden, onenigheid hebt met een familielid of een buur, emoties kunnen hoog oplopen. Praten met degene met wie je een conflict hebt, is allesbehalve makkelijk. Je hebt niet voor niks mijn hulp ingeschakeld. Om alvast een beetje de druk van de ketel af te halen, begin ik vaak met een 1 op 1 gesprek. In maximaal een uur kun je me vertellen wat er speelt, wat je graag zou willen en wat daar volgens jou voor nodig is. Een 1 op 1 gesprek betekent ook dat je zelf na afloop bepaalt welke informatie je uiteindelijk wel/ niet in de mediation wil delen. Na een 1 op 1 gesprek start ik met gezamenlijke gesprekken.

Kinderen en echtscheiding

 

Dat jullie als ouders uit elkaar gaan, heeft hoe dan ook een behoorlijke impact op jullie kinderen. Als mediator werk ik met de methodiek van het erkende programma ‘De kinderen scheiden mee’. Dit programma richt zich op een laagdrempelige en preventieve manier op het verminderen van problemen die voortkomen uit de scheiding. Alles draait om het op gang brengen van de verwerking en het bevorderen van communicatie tussen ouders en kind. Ik betrek dan ook graag jullie kinderen in de leeftijd van zes tot achttien jaar bij het regelen van de scheiding. Ik voer standaard een tot drie gesprekken met kinderen om te kijken hoe het met ze gaat, wat hun wensen en behoeftes zijn en belangrijker nog wat ze nodig hebben om uiteindelijk sterker uit de scheiding te komen. Daarnaast geef ik jullie als ouders handvatten hoe jullie zelf jullie kind(eren) door deze periode kunnen helpen. In gesprek blijven met elkaar is daarbij van groot belang. Gesprekken die ik met kinderen voer, zijn altijd laagdrempelig. Zeker bij jonge kinderen in de onderbouw van de basisschool zijn het korte gesprekken bij jullie thuis, in hun vertrouwde omgeving en met hun eigen speelgoed. Bij oudere kinderen in de bovenbouw van de basisschool of middelbare school duurt een gesprek wat langer, gemiddeld een uur. Ik merk in mijn praktijk dat ouders het vaak spannend vinden om hun kinderen met mij te laten praten. ‘Belast je een kind niet te veel hiermee?’ is een veel voorkomende vraag. Kinderen daarentegen vinden het alleen maar fijn dat ze gezien en gehoord worden en dat iemand ze in deze heftige periode wil helpen om alles op een rijtje te zetten. Jullie als ouders beslissen uiteindelijk tijdens het regelen van de scheiding hoe de toekomst van je kind(eren) eruit gaat zien en hoe ze later op deze tijd terugkijken. Door kinderen aan het begin van een scheiding te begeleiden, kunnen problemen die kinderen ervaren door een scheiding voorkomen of verminderd worden.

Dag  van het gescheiden kind
26 mei is de ‘Dag van het gescheiden kind’. Een dag die helaas hard nodig is om duidelijk te maken dat veel kinderen nog te weinig hulp krijgen als hun ouders gaan scheiden. Want hoe vertelt een kind wat het voelt tijdens de scheiding? Hoe vertelt een kind wat het wil na de scheiding? Ouders weten vaak zelf niet hoe ze deze heftige periode onder woorden moeten brengen; laat staan dat een kind dat kan. Op de ‘Dag van het gescheiden kind’ krijgen deze kinderen een stem. Als ouders gaan scheiden, scheiden de kinderen mee. Samen met een aantal coaches heb ik meegeholpen onderstaand e-book te maken. Supertrots ben ik op het eindresultaat! Nog meer hoop ik dat ouders het e-book gaan lezen om te begrijpen hoe een scheiding door de ogen van kinderen gezien wordt, zodat later, als de kinderen volwassen zijn, zij kunnen zeggen dat ze trots op hun ouders zijn. Trots hoe ze samen als gezin de scheiding hebben doorstaan.

Contact
+31 6 48417510
Voreneng 34
3452 NL Vleuten

Contact

Wil je in contact komen met VDZ Mediation? Vul dan onderstaand formulier in.

3 + 11 =