Vergeet-mij-nietje

 

Wist je dat de allereerste scheiding in Nederland op 15 september 1796 werd uitgesproken? Als familiemediator ben ik dan meteen benieuwd hoe dat toentertijd gegaan is: wie van de twee wilde stoppen met de relatie en wat was de reden? Wat is eraan voorafgegaan? Waren er kinderen in het spel? Hoe zouden zij op het nieuws gereageerd hebben? Deze scheiding heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat in 2010 een speciale dag in het leven is geroepen: de Dag van de Scheiding. Hoewel je een scheiding anno 1796 niet kunt vergelijken met vandaag de dag zijn emoties van alle tijden. Als je dan in die meest ‘fijne’ periode van je leven zit die scheiden heet, je emoties een loopje met je nemen, je niet meer helder kunt denken en geen idee hebt wat de toekomst je gaat brengen, mag- nee móet je als ouders ook nog samen je kind vertellen dat jullie uit elkaar gaan. Hoe dan?

Of je nou verliefd bent geworden op een ander, je relatie niet meer uitdagend genoeg was, jullie niet meer matchen, het continu niet met elkaar eens waren of welke andere reden dan ook die maakt dat jullie samen of een van jullie besluit te willen stoppen met de relatie, is daar ook nog jullie kind, jullie lieve vergeet-mij-nietje.

Wat de reden van het uit elkaar gaan uiteindelijk ook is, dat is iets tussen ouders en daar heeft een kind geen boodschap aan. Een kind wil enkel twee ouders die van hem houden, die er voor hem zijn. Dat laatste is geen gemakkelijke opgave als jullie zelf in een overlevingsmodus staan, maar er voor hem zijn, is wel pure noodzaak. Als ouders zullen jullie ook moeten kijken wat hij nodig heeft om deze moeilijke periode door te komen.

Te beginnen bij het begin: hoe en wanneer vertellen jullie aan je kind dat jullie uit elkaar gaan? Wat gaan jullie vertellen en waar? Wie zegt wat? Zijn jullie ook de rest van de dag in de buurt om te polsen hoe het hem gaat? Wat denken jullie dat je kind op korte en lange termijn nodig heeft? Wie kan dan wat doen? Om dit met degene te moeten doen die je eigenlijk het liefst niet in je buurt hebt, vergt nogal wat van jullie allebei. Dat heet nou vader en moeder zijn, ofwel ouders. Door samen als ouders te blijven optrekken- in goede én slechte tijden-, je eigen sores opzij te zetten- ook al kun je je ex niet luchten of zien- krijg je het team ouders dat jullie kind zo hard nodig heeft. Daar kan geen groot Sinterklaascadeau tegenop.

Benieuwd hoe jullie niet alleen voor jezelf de scheiding goed kunnen regelen, maar ook voor jullie kind? Neem dan vrijblijvend contact op.

Contact

+31 6 48417510

Voreneng 34
3452 NL Vleuten

Contact

Wil je in contact komen met VDZ Mediation? Hiernaast staan mijn gegevens.

[wpforms id="4529"]